top of page

 Van brouwerij tot Bottelarij

Op de site van de voormalige brouwerij Hayen in Ulbeek  (Wellen) vind je nu de Bottelarij. Het gebouw was oorspronkelijk een kleine dorpsbrouwerij  die in 1891 door Arthur Hayen tot een indrukwekkende en, voor zijn tijd, ultramoderne brouwerij werd omgebouwd. In de hoogdagen bestond het complex uit een woonhuis met bijgebouwen, stallingen, brouwzaal, enz. Noodzakelijke economische investeringen bleven echter uit en het gebrek daaraan dwong de eigenaar in 1936 tot het stopzetten van de brouwersactiviteiten. Van dit brouwerijverleden zijn alleen nog de gebouwen bewaard gebleven. Er is dus geen brouwactiviteit meer.

 

Het hoofdgebouw met zijn unieke, neoclassicistische voorgevel bleef overeind. Geflankeerd door bedrijfsgebouwen die dan weer getekend worden door een sober, neoromaans uiterlijk met een opvallend poortgebouw. Om die industriële getuigen en het dorpszicht te bewaren, werd de Oude Sint-Rochusbrouwerij geklasseerd als monument.

 

Oude brouwerij van Hayen, een van de oudste brouwerijen in Limburg ligt in Ulbeek. Het gebouw kreeg een herbestemming namelijk de Bottelarij
de Bottelarij vroeger

AKSI en de Bottelarij

AKSI, Arbeidskansen voor Sociale Integratie, renoveerde het Bottelarijgebouw. (Het woonhuis en andere delen van de voormalige brouwerijgebouwen zijn geen eigendom van AKSI en zijn niet publiek toegankelijk!) AKSI wil als organisatie mensen nieuwe arbeidskansen en uitzicht op een nieuwe toekomst bieden.

De prachtige Haspengouwse natuur en het bijzondere gebouw waren voor AKSI de aanleiding om de Bottelarij te lanceren. Een initiatief waarmee AKSI in zowel het culinaire, het socioculturele als het toeristische luik, het klassiek bestaande aanbod aanvult, uitbreidt en versterkt.

Vooraanzicht Brouwerij St. Rochus, Ulbeek
bottom of page