top of page

Welkom

Vandaag neem ik je mee op fietstocht door het mooie, rustige Wellen. Wat ik je er wel bij moet vertellen, is dat het niet altijd zo rustig geweest is hier.

Deze gemeente werd lang geteisterd door de zogenaamde Bokkenrijders. Wat er zich al die jaren precies heeft afgespeeld, dat vertel ik je later wel, doorheen onze tocht.

​

Om de spanning wat op te wekken, licht ik alvast een tipje van de sluier….

​

Sinds 1734 waren er in het huidige Nederlands Limburg georganiseerde dievenbenden actief die in de volksmond 'Bokkenrijders' genoemd werden. Volgens het volksgeloof verplaatsten de leden zich door de lucht, gezeten op een bok, het symbool van de duivel.

Vanaf 1773 doken er ook bendes op in Haspengouw. Ook in Wellen was er een bende actief die zichzelf 'Bokkenrijders' noemde. In de periode 1773-1776 maakten ze Wellen en omgeving onveilig met overvallen en brandstichting. 


De meeste van deze zogenaamde 'Bokkenrijders' werden gedreven door armoede.

Uiteindelijk werd door vervolging een einde gesteld aan de praktijken van deze bendes. Van januari 1774 tot februari 1776 werden 36 Bokkenrijders aangehouden en veroordeeld in het proces van Haspengouw. 

 

In totaal waren er 31 Wellense Bokkenrijders waarvan er:
- 19 terechtgesteld werden in de Bonderkuil
- 8 terechtgesteld werden in Munsterbilzen
- 2 stierven in de gevangenis
- eentje werd vrijgelaten
- eentje kon ontsnappen.

​

Maar zoals bij alle verhalen, is het niet het einde als er geen positief gevolg is.
Bij het verhaal van de Bokkenrijders is dat het volgende…

​

Op 9 september 2017 werd Wellen uitgeroepen tot officiële Bokkenrijdersgemeente. Het gemeentebestuur ontving hiervoor een oorkonde en een Bokkenrijdersvlag. Deze vlag wappert nu elk jaar aan het gemeentehuis op 11 mei, op de internationale Bokkenrijdersdag.

​

Zo, nu heb je wel genoeg voorkennis om te achterhalen wat er toen echt gebeurd is.

​

Spring je op je fiets? Dan zijn we weg!

De Verhalenfluisteraar

bottom of page